Belangrijke informatie over landingsbanen

 

Landingsbanen geven oudere werknemers het recht hun arbeidsduur met 1/5e of tot een 1/2e te verminderen. Onder bepaalde voorwaarden kan een RVA-uitkering het deeltijdse loon aanvullen. Eén van de basisvoorwaarden hiervoor is de leeftijd van wie in een landingsbaan stapt.

De regel is dat de uitkering pas vanaf 60 jaar wordt betaald; maar in België zijn er geen regels zonder uitzonderingen. Daarom kan er, onder voorwaarden (klik hier voor een overzicht), nog een RVA-uitkering betaald worden aan wie vanaf 55 jaar in een 4/5e of vanaf 57 jaar in een halftijdse landingsbaan stapt.

Het nadeel is dat deze uitzondering voorlopig maar geldt tot het einde van dit jaar. Daarom doen we een oproep aan wie ouder is dan 55 of 57 jaar en eraan denkt om minder te gaan werken, om niet langer te wachten en nu nog een aanvraag te doen bij uw lokale HR-partner zodat u nog vóór 31 december 2020 kan starten met uw landingsbaan. Wie nog na 31 december 2020 start en jonger is dan 60 jaar heeft dus geen recht meer op een RVA-uitkering.

Voor meer informatie kan u één van uw ACV-verkozenen aanspreken of bellen naar één van onze ACV kantoren:

Lillo: 03 212 76 52 

Kallo: 03 212 70 19.


Print   Email