De Lijn en I-BUS delen tram-busbaan - I-BUSgebruikers krijgen snellere bussen

Persbericht:

Werknemers die elke dag van en naar hun werk in de Antwerpse haven pendelen, staan binnenkort minder lang in de file. I-BUS, dat het collectief woon-werkverkeer van en naar de Antwerpse havenbedrijven organiseert, en De Lijn werkten samen om het gebruik door I-BUS van tram- en busbanen mogelijk te maken. Hierdoor kan I-BUS zijn taak als snelle, efficiënte en veilige vervoeroplossing voor het woon-werkverkeer verder realiseren. Eerder maakte De Lijn ook al afspraken over het gebruik van de tram- en busbanen door taxi’s.

Om het collectief woon-werkvervoer te stimuleren en het vervoer op een snelle, efficiënte en veilige manier te laten verlopen, is het gebruik van de bus- en trambanen een belangrijke troef. Binnen de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid (PVC) maakten De Lijn,politie,Stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) afspraken waardoor I-BUS in Antwerpen vanaf 1 maart 2014 gebruik kan maken van de tram- en busbanen van De Lijn.

Het gebruik van de tram- en busbanen is een belangrijke stap voorwaarts voor de doorstroming van onze bussen. Daarnaast krijgen onze reizigers nu ook veilige en comfortabele op- en afstaphaltes. Door deze samenwerking verhogen we de efficiëntie van de financiële middelen die onze bedrijven inzetten”, zegt Walter Dechateau, voorzitter Raad van BestuurI-BUS.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits is blij met deze samenwerking: “Een goede doorstroming is van cruciaal belang voor het collectief vervoer dat zowel De Lijn, als I-BUS aanbieden. Door deze samenwerking ontstaat een win-winsituatie die het collectief
en openbaar vervoer aantrekkelijker maakt als duurzaam alternatief voor het woon-werkverkeer met de auto. Ik juich deze samenwerking tussen De Lijn, AWV en het Pendelfonds toe”.

 

Veiligere opstapplaatsen en overstapmogelijkheden.

Dankzij de samenwerking met De Lijn kunnen de I-BUSgebruikers ook in betere omstandigheden op- en afstappen aan de haltes van De Lijn. Dit kan voortaan aan een veilige en comfortabele halte met een schuilhuisje. Deze haltes krijgen ook een “I-BUS”-logo zodat de werknemers weten waar ze kunnen op- en afstappen en waar ze gemakkelijk kunnen overstappen op bussen en trams van De Lijn voor hun voor- en natransport.

“Met succes organiseert I-BUS sinds 2009 het woon-werkverkeer van en naar de Antwerpse haven. De Lijn kan in zo’n afgelegen en uitgestrekt gebied niet hetzelfde maatwerk bieden als I-BUS. De samenwerking met I-BUS past volledig in onze filosofie van comodaliteit: mensen die verschillende duurzame vervoersmiddelen willen gebruiken, ondersteunen in die verstandige keuze. De Lijn kijkt verder dan haar neus langs
is en helpt op die manier mee aan een toekomstgericht, stedelijk mobiliteitsbeleid. Als volwassen partners hebben we afspraken gemaakt over het gebruik van de tram- en busbanen en gunnen we elkaar alle kansen om zoveel mogelijk reizigers te helpen zich duurzaam te verplaatsen”, zegt directeur TomMeeuws van De Lijn Antwerpen.


Afdrukken   E-mailadres