Lanxess Rubber schrapt 60 banen

De directie van Lanxess heeft vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt dat het twee pilootfabrieken wil sluiten om te besparen. De vakbonden weigerden aanwezig te zijn op de ondernemingsraad.

Door de beslissing van de directie gaan de twee pilootfabrieken in Zwijndrecht dicht. Het gaat om twee fabrieken die twee jaar geleden opgestart werden om nieuwe en innovatieve technologie te testen voor de productie van butylrubber. Dat materiaal dient voor de productie van energiezuinige autobanden.

De herstructurering zou volgens de directie kunnen worden doorgevoerd  zonder gedwongen ontslagen, maar wel via de zogenaamde swt-regeling, het vroegere brugpensioen.

Het chemiebedrijf start daarvoor het sociaal overleg op volgens de  procedure van de wet-Renault. Door de herstructurering gaan 60  arbeidsplaatsen verloren, al moeten daar volgens woordvoerder Philippe Van Wassenhove ook de jobs vanuit een eerdere, lopende herstructureringsronde worden bijgerekend.

Bij Lanxess Rubber nv loopt sinds begin maart een staking over de CAO-onderhandelingen. Het overleg over de nieuwe CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) zit muurvast. Woensdag kondigde de directie een bijzondere ondernemingsraad aan waarbij een herstructurering op de agenda zou staan, maar daar gingen de vakbonden uiteindelijk niet op in.


Afdrukken   E-mailadres